Škoricové rollo(vance)

Aj vy trpíte tou staničnou závislosťou s názvom Fornetti? Áno áno, ja viem, po novom je to Minit. Ale pre mňa aj tak Fornetti navždy ostanú už len Fornettmi. 🙂 Mojím obľúbencom číslo jedna je jednoznačne škoricové rollo. A keďže som nedávno čistou náhodou narazila na recept na maslové croissanty, rozhodla som sa, že si ho trochu upravím. A voillá, osobný zázrak je na svete 🙂

IDE SA ROLOVAŤ

Toho, čo k výrobe tejto malej nirvány potrebujeme, nie je v zásade až tak veľa. Tak si to pre prehľadnosť hrňme:

CESTO                                                                        PLNKA

120 ml vlažného mlieka                                           30 g rozpusteného masla

120 ml vlažnej vody                                                  5 g mletej škorice

120 g kryštálového cukru

20 g droždia

450 g hladkej múky

5 g soli

250 g masla

ČÍM ZAČAŤ

Tým, že maslo nevyberieme z chladničky. 🙂 Naopak, potrebujeme, aby ostalo tuhé, preto začneme klasicky prípravou kvasníc. Vo vlažnej vode a mlieku rozpustíme kryštálový cukor a pridáme droždie, ktoré necháme chvíľu napučať. Keď si droždie slastne voľká, v nepozorovanej chvíli ho privalíme salvou múky a ako ako klinec do rakvy pridáme soľ. Z takto pripravených surovín vypracujeme cesto, ktoré zabalíme do fólie a odložíme do chladničky na približne jednu hodinu.

V tejto chvíli prichádza na scénu maslo. Vyberieme ho z chladničky, rozkrájame na plátky a poukladáme na dopredu prichystaný mastný papier. Potom ho prekryjeme druhou vrstvou papiera a trochu rozvaľkáme, aby sa jednotlivé dieliky spojili. Celková hrúbka by nemala presahovať 1 cm. A opäť dáme schladiť.

Približne po hodine vyberieme cesto z chladničky a vyvaľkáme ho, podľa možnosti, do tvaru štvorca. Doprostred umiestnime maslo a zabalíme tak, aby ho čo i len myšlienky na únik z ďaleka obchádzali. Trochu ešte postrašíme valčekom, aby sa jazvy zacelili, zabalíme do fólie a opäť s ním šup na hodinu do chladu.

Kým čakáme na chladiace sa cesto, môžeme si pripraviť plnku. V malom poháriku (megalomani môžu aj vo väčšom) si rozpustíme maslo, práškový cukor a škoricu a všetko dobre rozmiešame. Keď je proces chladenia ukončený, cesto rozvaľkáme na obdĺžnik v pomere 3:1 a potrieme ho škoricovou zmesou. Následne preložíme cez seba tak, aby sme získali tri vrstvy. Zbalíme do fólie a hádajte čo? Znovu smer chladnička. A hádajte na koľko? Zase asi na hodinu. Tento postup zopakujeme ešte dvakrát, takže vo finálnej fáze dosiahneme 27 vrstiev. Takto prichystané zabalené cesto necháme chladiť do druhého dňa.

Po odpočinku tela, duše i cesta sa s rozbreskom nového rána pustíme do pečenia. Rúru si vyhrejeme na 180 °C a cesto medzitým rozvaľkáme na hrúbku 3 – 5 mm a nakrájame na viac či menej úhľadné trojuholníky. Tie  – áno, konečne je tu ten moment – (Z)ROLUJEME, poukladáme na plech a potrieme rozšľahaným vajíčkom. Pečieme približne 10 minút v závislosti od závislosti a preferencie vypečenia a chrumkavosti 🙂

A SME VO FINÁLE

Keď je dielo dokonané, aspoň dočasne zabudneme na všetky predsavzatia o chudnutí, kalóriách a zdravej strave a jednoducho si len vychutnávame čaro okamihu… 🙂

Ak sa Vám páčime, tak klikajte 🙂

0 komentárov k “Škoricové rollo(vance)Pridajte vlastný →

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *